Taidetalomme

Löytyykö taidetalolle uutta omistajaa, joka vuorostaan toteuttaa unelmiaan?

 .. FOR SALE OR NOT FOR SALE ..

Kyllähän tämä myydään… Mieluiten yhtenä kokonaisuutena! 1200 m2 + 750 m2 + 2880 m2.

Talo on siirretty nykyiselle paikalleen noin 1890. Alakerta on hirttä, käsin veistettyä hirttä. Talossa on 4 takkaa ja näkymiä on joka suuntaan, jopa kilometreittäin. Keskustan prismaan matkaa on noin 400 m.

Koko alue koostuu hirsitalosta, joka on omalla kirvesvarsitontilla (n. 1200 m2). Talo sijaitsee kalliolla, jonka reuna on muutaman metrin päässä talosta ja kallion reunalta on usean metrin pudotus. Paikka on upea … ainutlaatuinen.

Talotontin vieressä on 750 m2 tontti, jolla on kahdelle kodille rakennusoikeus.

Kalliotontti, joka on 2880 m2.

Muusan kanssa uhrasimme vuosia tämän merkittävän rakennuksen kunnostukseen.

Talo on 2 kerroksinen + torniosa ja talolla on pitkä kulttuurihistoriallinen tarina.

Mysteerin ja Muusan vuosia kestänyt remontti

Mysteeri Kurt Jansson yhdessä Muusansa (Anne Jansson) ostivat kyseisen Kiinteistön Ruusu-Ristin temppelisäätiöltä samana päivänä kun heidän tyttärensä Mia Jansson ja hänen vauvansa jonka piti syntyä 4 päivän kuluttua äkkiarvaamatta yllättäen kuolivat (myöhemmin Mysteeri perusti Mia Terese Jansson Säätiön). Mysteeri ja Muusa olisivat halunneet purkaa kaupan, mutta teknisesti se ei helpolla ollut mahdollista. Talo yllätti Mysteerin ja Muusan sillä se oli ollut tyhjillään 20 vuotta eikä siitä sitä historiallista havinaa hetimiten ollut nähtävissä. Kun taloa ruvettiin tarkemmin tutkimaan huomattiin, että 7 tapettikerroksen alta paljastui käsinveistetyt hirsiseinät, ja kun talossa oli 5 takkaa se jo enteili, ettei se ihan tavanomainen mikään mummonmökki ollutkaan. Surutyönään Janssonit ahersivat monta vuotta saadakseen talon asuttavaan kuntoon, siihen osallistui 2 hyvää ystävää edesmennyt Insinööri Kari Pakarinen sekä Rakennustyön monitaituri Mauri Lahtonen (Molemmat tekivät ensin leipätyönsä alkaen klo 03.00 aamulla (Lue yöllä) ja klo 13.00-14.00 aikaan tulivat sitten rakentamaan/korjaamaan … Mysteerin ja Muusan kanssa taloa.

Remonttia kesti vuoteen 1998 asti, ja kunnostusta riittää vielä jatkossakin.

Taidetalon historiaa ja entisiä omistajia

Berndt Kahlroth

Meidän taidetalomme yksi pitkäaikainen omistaja oli Berndt Kahlroth (s. 25.02.1860 – k. 21.04.1942), hän testamenttasi talon Ruusuristin temppelisäätiölle, jolta me ostimme talon. Tässä muutama sana tästä suoraselkäisestä galleristista ja kultaajasta, joka löysi myös nuoren naistaidemaalarin nimeltä Helena Schjerfbeck.

Kahlroth syntyi Nummella, nykyisen Nummi-Pusulan alueella. Helsinkiin hän muutti 15 vuotiaana käytyään kansa- ja iltakoulun, kuten moni muukin tähän aikaan. Helsingissä hän oli Tukholmasta muuttaneen kultaajan Emil Anderssonin opissa ja kiinnostui hienoista ulkomailta tuoduista kultauksista niin paljon, että halusi lähteä ulkomaille hakemaan lisäoppia. Armeijan käytyään hän lähtikin aluksi Tukholmaan mistä päätyi lopulta Yhdysvaltoihin.

Yhdysvalloissa hän perusti perheen suomalaisen vaimonsa kanssa. Amanda Molin oli häntä 5 vuotta nuorempi. Lähes 8 vuoden ulkomaan reissun jälkeen hän saapui perheineen takaisin Suomeen. Vuotta myöhemmin hän aloitti Helsingissä ammatinharjoittajana. Aluksi kultaajana ja myöhemmin galleristina. Kahlroth urakoi mm. Suurkirkon ristien ja kupolien tähtien kultaukset.

Kahlroth on myös ensimmäinen Helene Schjerfbeckin töiden ostaja. Hän tuki ja auttoi lahjakkaan nuoren naisen uransa alkuun. Helene myös muisti kiitoskirjeellä Kahlrothia saamastaan tuestaan. Kahlroth teki paljon yhteistyötä ajan taiteilijoiden kanssa ja hankki myyntiin teoksia ulkomaita myöden. Taiteilijoihin ja myynnissä olleiden teosten tekijöihin lukeutuivat mm. Akseli Gallen-Gallela, Jalmari Ruokokoski, Eugen Taube, Magnus Enckell, Halonen, Gebhard, Järnefelt, Sparre, Thomé.

1930-luvulla Kahlroth osallistui myös Kulmakoulun pelastamiseen konkurssilta. Kahlrothit eivät itse olleet ruusuristihenkisiä, vaan vakaita ”kirkkouskovaisia”. Pelastamisen motiivina oli heidän poikansa elämäntyön pelastaminen ja halu tukea eettisiä arvoja korostavaa koulutyötä.

Kahlrothit asuivat Pietarinkatu 3:ssa, joka Kahlroth oli itse rakennuttanut. Tämä Järvenpäässä oleva hieno puurakennus toimi heidän kesäpaikkanaan. Hän vietti vuosia aikaa viikonloppuisin Järvenpäässä. Berndt Kahlroth oli täysin raitis, ja kristillisiä arvoja kunnioittava mies. 

Taidegalleristina Karlroth kannusti monia taiteilijoita eteenpäin urallaan. Hän omisti Helsingissä taidepiireissä hyvin tunnetun taidekaupan. Taidekaupan erikoisluettelo on julkaistu Suomen kuvataiteen Bibliografiassa.

 

 

Lähde: Taito Piiroinen, Entistä Helsinkiä Pietarinkatu 3:sta nähtynä 2000

Berndt Kahlroth 75 vuotiaana. Kuvan olen saanut Pentti Eloniemeltä vuosituhannen vaihteessa.

Ruusu-ristin temppelisäätiön aikakausi

Me ostimme talon Ruusuristin temppelisäätiöltä, joka oli hallinnoinut sekä suojellut rakennusta ja tonttia vuosia. Ruusu-Risti on teosofinen liike ja on perehtynyt suuriin elämän kysymyksiin. Lisää tietoa teosofiasta, Pekka Ervastista ja Ruusu-Rististä löydät Ruusu-Ristin verkkosivuilla

Edellä mainittu Pekka Ervast perusti Ruusu-Ristin temppelisäätiön ja haaveili teosofisesta koululaitoksesta. Tämä osittain toteutui Kulmakoulussa, jonka myöhemmin perusti Berndt Karlrothin poika rehtori Yrjö Eloniemi.

Lisää Pekka Ervastista löydät myös Ultra-lehden kolumnista.

Kuva Ruusu-ristin säätiön sivuilta. http://ruusuristi.fi/uploads/image/pekka_ervast4_c.jpg
Scroll Up